Prioriteti za održiv razvoj poljoprivrede na Općini
Razvoj specijaliziranih, konkurentnih i dugoročno održivih proizvođača
U okviru ovog prioriteta u slijedećem periodu potrebno je uspostaviti poticajno razvojno okruženje, locirati mogućnosti, perspektivna gospodarstva i nositelje razvoja, te inicirati sustavne aktivnosti na slijedećim područjima:
- Izgradnja suvremenih proizvodnih sustava (farme, voćnjaci, plastenici, pogoni za preradu, i sl.), te uspostavljanje specijaliziranih poljoprivrednih gospodarstava (OPG) sa intenzivnom, ekonomski učikovitom, konkurentnom i dugoročno održivom proizvodnjom;
- Projekti usmjereni na održavanje što većeg broja malih i mješovitih gospodarstava, kroz edukaciju, unaprijeđivanje proizvodnje i trženja na OPG, organiziranje te uspostavljanje oblika povezivanja i zajedničkog nastupanja na tržištu sa zajedničkim proizvodima u skladu s praksom u EU (mini mljekara-sirana, mali pogoni za preradu i trženje, plasman kroz seoski turizam, itd.);
Diverzifikacija
Učinjene analize poljoprivredne proizvodnje na Općini ukazuju da velik dio postojećih proizvođača (OPG) nema mogućnosti za dugoročno konkuriranje i održavanje postojeće proizvodnje u promijenjenim uvjetima na tržištu, zbog raznih razloga kao što su nedovoljna površina zemljišta, nemogućnost usklađivanja sa standardima EU, nekonkurentnost i neisplativost postojećih tradicionalnih oblika proizvodnje, nedostatak radne snage u obitelji, itd.. U takvoj situaciji potrebno je pronaći drugačija rješenja i perspektive, a naročito kada se radi o mladim ljudima.
Radi uspostavljanja kvalitetnih razvojnih perpspektiva, u skladu s praksom u EU i uspješnim primjerima u RH, Općina u slijedećem periodu želi pokrenuti programe za preorijentiranje - diverzifikaciju dijela lokalnih proizvođača s tradicionalnih oblika ekstenzivne stočarske i raterske proizvodnje (za koje nemaju adekvatne uvjete i više ne mogu osigurati isplativost i održivost na tržištu), na druge odgovarajuće oblike proizvodnje i privređivanja za koje na Općini postoje bolji uvjeti i razvojne perspektive:
- voćarstvo, povrćarstvo, plastenici, i sl.,
- ekološka proizvodnja
- seoski turizam
- mali pogoni za preradu i trženje
- obnovljivi izvori energije, ekološki programi, itd...
Organiziranje te razvoj lokalnih proizvoda i tržišne infrastrukture
Da bi se omogućilo ostvarivanje navedenih prioriteta, Općina će u slijedećem periodu inicirati sustavne aktivnosti i projekte usmjerene na razvoj partnerstva s lokalnim proizvođačima i svim drugim nositeljima razvoja, te uspostavljanje organizacijskih, institucionalnih i tržišnih uvjeta za realizaciju zacrtanog razvoja. U tom smislu prioriteti su:
- lociranje prepoznatljivih i konkurentnih lokalnih proizvoda, te razvoj programa za njihovo usvajanje i pokretanje proizvodnje;
- organiziranje, povezivanje i uspostavljanje zajedničkog nastupanja lokalnih prozvođača na proizvodnji i plasmanu lokalnih proizvoda;
- uspostavljanje Poljoprivredne proizvodne zone, te izgradnja odgovarajućih proizvodnih kapaciteta i tržišne infrastrukture (skladišta, hladnjače, distributivni centar, pogoni za preradu, itd).
Ciljevi za razvoj poljoprivrede
Općina će u skladu s utvrđenim mogućnostima i potrebama razvoja te donesenim Programom ukupnog razvoja poticati i inicirati slijedeće oblike poljoprivredne proizvodnje i projekte:
ODRŽIVA STOČARSKA PROIZVODNJA
Ciljevi
restrukturiranje, razvoj konkurentnosti, uspostavljanje i razvoj dugoročno održivih farmi, razvoj proizvodnje i prihoda, održavanje malih proizvođača
Projekti
- Govedarska proizvodnja (proizvodnja mlijeka i mesa)
- Razvoj (izgradnja/rekonstrukcija) specijaliziranih i dugoročno održivih farmi usklađenih sa standardima EU:
- mliječne farme kapaciteta 20 - 100 muznih krava
- tovilišta za goveda kapaciteta od 40 - 150 grla u tovu;
- Unaprijeđivanje prozvodnje i stvaranje uvjeta za održivost malih i mješovitih gospodarstava (5 -10 muznih krava), kroz edukaciju, adaptaciju, povećavanje produktivnosti i kvalitete, te uključivanje u oblike povezivanja i zajedničkog nastupanja radi osiguravanja tržišta i isplativosti, po uzoru na praksu u EU (Austrija, Italija);
Svinjogojska proizvodnja
- Razvoj (izgradnja/rekonstrukcija) specijaliziranih i dugoročno održivih farmi usklađenih sa standardima EU:
- farme sa zaokruženim ciklusom (reprocentar + tovilište) kapaciteta 20 - 100 krmača;
- tovilišta kapaciteta 400 - 2.000 tovljenika/god;
- Adapatacija i unaprijeđivanje postojećih farmi radi usklađivanja s obvezujućim standardima zaštite okoliša i dobrobiti životinja te uspostavljanja održivosti, kao i organiziranje proizvođača radi osiguravanja tržišta;
Ostala stočarska proizvodnja (perad, purani, koze, ovce, i dr.), u skladu s prostornim i razvojnim mogućnostima na Općini:
- ekološka proizvodnja, prozvodi s dodanom vrijednošću
- uključivanje u razvoj ugosititeljske ponude i seoskog turizma na Općini
ODRŽIVA BILJNA PROIZVODNJA
Ciljevi
- intenziviranje, tehnološko unaprijeđivanje i povećavanje dohodovnosti proizvodnje,
- razvoj novih proivzoda s povećanom vrijednošću, za koje na Općini postoje povoljni uvjeti;
- stvaranje uvjeta za zapošljavanje te osiguravanje sigurne egzistencije i prihoda za dio postojećih neodrživih proizvođača i gospodarstava, anaročito mladih ljudi (diverzifikacija prozivodnje);
- učinkovito i dugoročno održivo korištenje poljoprivrednog zemljišta i drugih prihordnih resursa;
- razvoj održive proizvodnje i prihoda na Općini.
Projekti:
- Održiv razvoj ratarske proizvodnje (prvenstveno za potrebe rentabilne stočarske proizvodnje na Općini):
- unaprijeđivanje proizvodnje i održivo korištenje zemljišta (uključivanje struke, unaprijeđivanje agrotehnike, bolji izbor sorti, uvođenje plodoreda, razvoj produktivnosti i ekonomićnosti);
- izgradnja skladišta i sušara za žitarice;
- uspostavljanje kapaciteta za prozvodnju stočne hrane;
- kvalitetno zbrinjavanje i iskorištavanje poljoprivrednog otpada;
Razvoj održive voćarske i povrćarske proizvodnje, i ljekovito bilje
- podizanje trajnih nasada - voćnjaka
- proizvodnja povrća
- uzgoj i prikupljanje ljekovitog bilja
- integralna i ekološka proizvodnja
- plastenička proizvodnja voća i povrća
- razvoj kapaciteta za skladištenje, preradu i trženje
- razvoj kapaciteta za sušenje, destiliranje i pakriranje ljekovitog bilja
- razvoj lokalnih prozvoda (robnih marki)
- uspostavljanje oblika povezivanja i zajedničkog nastupanja radi konkurentne proizvodnje i razvoja tržišta za lokalne proizvode;