• Mail. Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Tel. +385 1 2797 097

Uskrsni običaji gradečkog kraja (VIDEO)

 

Program manifestacije započeo je u 10 sati okupljanjem gostiju u općinskoj dvorani gdje je postavljeno nekoliko izložbi. Posjetitelji su mogli pogledati izložbu “Jedrenjaci u kamenu” Mate Turića, rukotvorine samostalnog umjetnika Vladimira Tuteka, likovne radove OŠ Gradec, slike mlade umjetnice Elene Bernardić, kao i izložbu o 200. obljetnici Biskupskog dvorca Gradec. Ispred općinske dvorane je održana i prezentacija i prodaja proizvoda OPG-ova Općine Gradec.

U Župnoj crkvi Ranjenog Isusa održana je svečana misa koju je predvodio velečasni Zoran Grgić, u pratnji Vokalno instrumentalnog sastava Gratia. Nakon mise, djeca OŠ Gradec izvela su kulturno-scenski program, a na prostoru iza crkve, zapaljena je „Uskrsna vuzmica“ pred brojnim gostima.

 – Danas nam je posebno radostan dan, s obzirom da je sada ovo već deseta, jubilarna obljetnica naše tradicionalne manifestacije „Uskrsni običaji gradečkog kraja“. Okupio se popriličan broj stanovnika, jedni šeću, jedni razgledavaju, jedni kuhaju i tako dalje. Manifestaciju prate i prekrasne izložbe, našeg svjetski poznatog kipara Mate Turića, zatim izložba koja nas prati od prošle godine, a to je 200. obljetnica biskupskog dvorca u Gradecu, izložba radova od šibica Vladimira Tuteka, a jednako tako ovdje je i izložba naše mlade slikarice Elene Bernardić. Osim navedenog, središnji dio današnje manifestacije je svakako i tradicionalno paljenje Vuzmice. Kao i svake godine posjetitelji mogu uživati u svečanom ručku uz domaće delicije. Za nas je ovo uistinu prekrasan dan. Iako je danas već Uskrsni ponedjeljak, ipak želim još jednom svima blagoslovljen Uskrs – poručila je načelnica Općine Gradec Ljubica Ambrušec.

U sklopu manifestacije, pod šatorom na školskom igralištu, u ponudi su starinski kolači domaćica iz Općine Gradec te izložba radova učeničke zadruge „Perunika“ Osnovne škole Gradec. Posjetitelji mogu kušati domaću hranu pripremljenu u organizaciji mjesnih odbora, DVD-a, sportsko–ribolovnih i ostalih udruga Općine Gradec. Također, Moto klub Bjelovar organizirao je 1. Moto alku Free bykers Gradec. Uz bogatu gastro ponudu, za dobru atmosferu pod šatorom brine se glazbeni sastav MAX 5. Manifestaciju je organizirala Općina Gradec uz pokroviteljstvo Zagrebačke županije.

tekst i fotografije: radiovrbovec.hr 

Jedinstveni upravni odjel Općine Gradec

 

IZJAVA O PRISTUPAČNOSTI WEB STRANICE

 

Marica Kozumplik
rukovoditeljica kadrovskih, općih i računovodstvenih poslova

E-mail: mkozumplik@gradec.hr

 

Đurđica Kušec
komunalni redar i referent za komunalne poslove

E-mail: dkusec@gradec.hr

 

Hrvoje Stjepan Hasanović, iur.
referent za upravne i administrativne poslove

E-mail: hhasanovic@gradec.hr

 

Tel: +385 1 27 97 097

Fax: +385 1 27 97 097